Stella Futura har levererat en unik växelriktarlösning och batterisystem till Siemens Energy för ödrift med vätgasturbiner. Projektets växelriktare har en unik förmåga att hantera frekvenser i intervallet 45-54 Hz.
Batterisystemet som är installerat består av ett litiumjonbatteri (NMC) med en prismatisk battericell integrerad med ett unikt styr- och optimeringssystem, ner till battericellsnivå. Batterierna aktiverar ö-drift för systemet under en kort period, så att det kan köras utan någon extern elförsörjning.
Styrsystemet i kombination med NMC-cellen ger detta batterisystem bästa möjliga prestanda samt högsta godkända säkerhetskrav. Dessutom har växelriktaren marknadens mest imponerande förmåga att hantera frekvenser i intervallet 45-54 Hz. Detta fungerar ända upp till MW-storlek. Denna installationen motsvarar 75 kW/76 kWh. Tillsammans med förnybar el från de installerade solpanelerna kommer installationen att ge en mer robust energikälla. Energin från denna del av systemet kan användas direkt som elektricitet eller omvandlas till väte för att lagras och användas vid behov antingen som väte eller omvandlas tillbaka till elektricitet genom Siemens Energy gasturbiner.
– Stella Futura har framgångsrikt kunnat förse Siemens Energy och projektet ”Zero Emission Hydrogen Turbine Center” med en unik energilagringslösning kombinerat med en solcellspark. Stella Futura var det enda företaget, i vårt globala anbud, med förmågan och kompetensen att lösa denna uppgift och erbjuda Siemens Energy ett toppmodernt system. Dessutom inkluderade Stella Futura även en leasingmöjlighet för batterilösningen, som inte har setts på marknaden tidigare. Jag tror att bolaget ligger i framkant när det gäller att leverera unik teknologi och affärsmodeller. De har visat sig förstå våra behov som deras kund, och levereras i nära kommunikation med vårt interna team på Siemens Energy, säger Mattias Vieweg, Project Sponsor and Tech Project Manager at Siemens Energy AB.
I detta projekt kommer utvecklar Siemens Energy en Zeroemission-demonstrationsanläggning vid sin testanläggning för gasturbiner i Finspång. I projektet skapas en demonstrationsanläggning för att visa hur vätgas och gasturbiner, förnybar energiproduktion och energilagring samverkar i ett framtida flexibelt och hållbart energisystem. Överskottsel från fabrikstester och el från solceller kommer att lagras i ett batteri samt kommer att användas till att producera vätgas som används som bränsle till gasturbiner. Energimyndigheten bedömer att projektet främjar industrins klimatomställning och skapar nya möjligheter för hållbar bränslebaserad elförsörjning lokalt och regionalt i Sverige och övriga Europa.
Läs mer om projektet här och se en film om demonstrationsanläggningen här